coliva

Coliva reprezinta unul din cele mai importante elemente de pomenire a raposatilor pentru cei crestini.

Puterea si actiunea rugaciunii pentru sufletele raposatilor este chiar mai mare decat rugaciunea pentru cei vii. Nu exista nicio alinare mai mare ca rugaciunea si nici o bucurie mai mare decat sa stim ca cei plecati sunt langa Dumnezei, „acolo unde nu exista nici intristare si nici durere”. Asa cum cred unele persoane este nedrept sa presupunem ca nevoile celor dragi plecati dintre noi ne sunt necunoscute. Dar acest lucru este adevarat. Nevoile spirituale ale mortilor sunt similare cu cele ale celor vii. Cei raposati au nevoie de mila si bunatatea Tatalui Ceresc, de iertarea pacatelor, de pace si usurinta in suflet si constiinta. Aceste lucruri sunt importante, deopotriva pentru cei vii cat si pentru cei raposati. „Dumnezeu sa-l odihneasca” – iata cea mai frecventa urare care se aude in cadrul unui parastas sau al unei inmormantari.

Un suflet ar putea ramane cu unele atasamente pamantesti, cu griji pamantesti si nu s-ar putea elibera dupa moartea. Gandurile de acasa, grijile cu privire la dobandirea unor lucruri lumesti s-ar putea sa-l chinuie inca si sa nu-i permita sa obtina libertatea inimii si a sufletului pentru a fi alaturi de Dumnezeu. De aceea, ar trebui sa ne rugam ca Domnul sa odihneasca un astfel de suflet si sa-i ofere linistea necesara. Ar trebui sa ne rugam ca Domnul sa mistuie amintirea grijilor sale lumesti. Sa ii incalzeasca sufletul cu iubire si dorinta de a dobandi comorile vesniciei pentru ca el sa se poata odihni in speranta dulce a binecuvantarii vesnice.

Poate ca, dupa ce s-a marturisit in ceasul mortii, un om nu a spus tot ce avea pe suflet (poate fiind intr-un moment mai confuz). Din cauza problemelor si starii este posibil ca acest suflet sa fi uitat sa pomeneasca anumite lucruri care continua sa-l necajeasca. Probabil un astfel de suflet nu a putut sa se pocaiasca cu adevarat ca sa-si curete pacatele prin lacrimi. Poate ca aceasta constiinta a pacatelor nemarturisite si neiertate fac ca un suflet sa nu-si gaseasca linistea. Preotii ne indeamna sa ne rugam pentru un astfel de suflet care sufera. Rugati-va pentru ca Domnul Dumnezeu cu mila sa sa-i ofere pacea de care are nevoie. Rugati-va pentru ca Dumnezeu sa primeasca acest suflet. Este uimitor cat de puternica este rugaciunea celor vii pentru cei raposati. De aceea ii pomenim, de aceea pregatim coliva si ne rugam pentru ei. De aceea facem acte de caritate in numele lor.

Daca aveti nevoie de coliva pentru pomenire, accesati http://colivabucuresti.ro/Contact.html si comandati cantitatea dorita.

Coliva – rugaciune pentru cei raposati

Post navigation


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *